Marja Nieuwland, Tai Chi en Qigong-docente

Marja

Mijn naam is Marja Nieuwland en ik woon, samen met mijn man en onze 2 zonen, in Aalst-Waalre.
Een aantal jaren geleden ben ik puur uit belangstelling en nieuwsgierigheid Tai Chi Qi gong lessen gaan volgen. Na de eerste les was ik heel verrast wat het met mij deed: ogenschijnlijk hadden we tijdens de les heel simpele bewegingen uitgevoerd, maar mijn lichaam voelde heerlijk soepel en ontspannen, ik voelde mezelf energiek en in mijn hoofd was er rust. Mijn nieuwsgierigheid naar deze bewegingsvorm werd hierdoor alleen maar groter.

Gaandeweg de tijd werd Tai Chi Qi gong meer en meer mijn passie en het gevoel groeide om het fijne gevoel door te geven aan anderen, om anderen te laten ervaren wat Tai Chi en Qigong met je kunnen doen. Toen Maaike Wijn (www.qisense.nl), mijn toenmalige docente, aanbood om mij de Tai Chi Qi gong grondbeginselen te leren, heb ik dat aanbod met beide handen aangenomen en ben ik “de Tao (weg) van de Tai Chi” opgegaan. Het is een prachtige “Tao” (weg) en inmiddels een manier van leven geworden.

Opleiding Tai Chi Qigong

In 2017 heb ik bij het Chinese echtpaar prof. h.c. Sui QingBo en QiGong-therapeute Lena du Hong de Tai Chi Qigong opleiding afgerond en mijn diploma behaald.

QingBo en Lena hebben in het dorp Schwarzenberg am Böhmerwald in Oostenrijk een prachtig opleidingscentrum en het is altijd heel bijzonder om daar te zijn en van hen te mogen leren!

Tai Chi en Qigong zitten QingBo en Lena in het bloed, ze zijn er van jongs af aan mee opgegroeid en de manier waarop zij deze bewegingsvormen overbrengen komt regelrecht uit hun hart, voelbaar vol passie en energie. Lena is opgeleid als fysiotherapeute en heeft jarenlang in deze functie gewerkt in een sanatorium, waarbij Tai Chi en Qigong vast onderdeel zijn van het behandelings-proces voor de patiënten. De fysiotherapeutische achtergrond zie je terug in hoe zij de verschillende Tai Chi Qigong-series vorm geven en overbrengen.

Opleiding Tai Chi Quan

In 2022 heb ik bij QingBo en Lena de opleiding Tai Chi Quan afgerond met een diploma. Deze opleiding was niet alleen een nieuwe uitdaging maar zeker ook verdieping. Naast deze 2 opleidingen, blijf ik verdiepingsweken volgen bij Lena en QingBo, daarnaast volg ik regelmatig workshops en lessen bij andere docenten en collega’s. Ik ben dankbaar dat deze prachtige bewegingsvorm op mijn pad is gekomen. Het heeft mij veel gebracht en datzelfde gun ik anderen van harte. Het is heerlijk om steeds bij te kunnen leren, verder te gaan met scholing en dat dan ook weer door te kunnen geven. Het is zo mooi om te zien hoe de mensen veranderen als ze de lessen volgen: ik zie meer zachtheid, ontspanning maar ook kracht, heel gaaf. Tai Chi (waar ik Qigong ook onder schaar) is een prachtige bewegingsvorm en de “Tao van de Tai Chi” eindigt nooit.

Geschiedenis van Tai Chi Balans en Energie

Op 23 februari 2015 startte ik onder de naam Tai Chi Balans en Energie met de eerste lessen in de Agnus Dei kerk. Aanvankelijk met een groep op de maandagochtend en twee groepen op de dinsdagavond. In april 2015 kwam de vierde groep erbij op de donderdagavond.
Een vijfde groep startte op de maandagmiddag in augustus 2017 en in oktober 2022 startte ik in Valkenswaard met een Tai Chi Quan groep.

Door deze uitbreidingen is er niet alleen een breder aanbod van lestijden gekomen, maar ook een breder aanbod van verschillende Tai Chi-vormen. Hiermee hoop ik aan zoveel mogelijk mensen Tai Chi en Qigong door te kunnen geven en te laten ervaren wat het met je doet, zowel fysiek als mentaal.

Deze bewegingsvormen kun je je hele leven blijven doen, omdat je steeds beweegt binnen de mogelijkheden van je lichaam, vanuit compassie met jezelf, vanuit zachtheid, vanuit wat wél mogelijk is.

Linkjes