Tai Chi Qigong

18-bewegingen deel 1

Betekenins Qigong

Als je op zoek gaat naar de betekenis van het woord Qigong, dan vind je meerdere betekenissen zoals bv “het verzorgen van de qi” of “kunst van de beheersing van de qi”.

De betekenis “werken met energie” kom je ook vaak tegen en dat is voor ons Westerlingen misschien nog wel de meest duidelijke: de kunst om energie te gebruiken ter bevordering van gezondheid en levenskracht.

Traditional Chinese Medicin

Tai Chi Qigong is van oudsher een belangrijk onderdeel van de TCM (Traditional Chinese Medicin) en wordt in China zowel preventief als curatief veel ingezet voor een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Ook de Westerse medische wetenschap raakt steeds meer overtuigd van de voordelen van het beoefenen van Tai Chi en Qigong. Uit onderzoek is gebleken dat Tai Chi en Qigong je tot steun kunnen zijn bij veel ziektes en aandoeningen, zowel fysiek als mentaal. Hierbij kun je bv denken aan Parkinson, ME, astma, covid, maagaandoeningen, reumatische aandoeningen, suikerziekte en hoge bloeddruk. Ook helpt het bij het voorkomen en herstellen van RSI. Maar ook de ouder wordende mens voelt veel voordelen van het beoefenen van Tai Chi en Qigong, zo helpt het bv bij het verminderen van het risico op vallen.

8-brokaten

Vliegende Kraanvogel

Eenvoudiger te leren

Tai Chi Qigong oefeningen zijn, rustige en ronde bewegingen die met je volledige aandacht en op het ritme van je ademhaling worden uitgevoerd.

Dit filmpje geeft een korte impressie van hoe Tai Chi Qigong eruitziet. Het is een kleine greep uit de honderden verschillende bewegingen die Tai Chi Qigong kent.

Bij Tai Chi Qigong wordt eenzelfde beweging een aantal malen herhaald voordat je doorgaat naar een volgende beweging. De bewegingen worden veelal uitgevoerd terwijl je op dezelfde plek blijft staan. Door de herhaling van de bewegingen ontspan je zowel fysiek als mentaal.
Je kunt letterlijk en figuurlijk zakken in je lichaam, ofwel: je komt “uit je hoofd” en “in je lichaam” met je aandacht. Hoe belangrijk in het hectische leven van de meeste mensen hier in het Westen.
Doordat alle bewegingen meerdere keren worden herhaald, is Tai Chi Qigong voor de meeste mensen wat eenvoudiger aan te leren dan Tai Chi Quan.
Maar vergis je niet: hoe eenvoudig de bewegingen ook lijken, je lichaam bouwt ongemerkt kracht op, je komt beter in balans, het verbetert je coördinatie en concentratie, het brengt energie, het brengt ontspanning (zowel fysiek als mentaal) en je lichaam wordt soepeler en voelt zachter.
Bij Tai Chi Qigong zit de uitdaging in de verdieping: hoe beter je een beweging “technisch” onder de knie hebt, hoe beter je kunt gaan voelen wat er in je lijf gebeurt en hoe meer je zowel fysiek als mentaal kunt ontspannen.

Verschillende bewegingen

Binnen Tai Chi Qigong zijn er heel veel verschillende oefeningen en series. Zo zijn er bv de Tai Chi Qigong series 18-bewegingen delen 1 en 2, de 8-brokaten, de vliegende Kraanvogel. Sommige series leggen een extra accent op een bepaald gebied zoals bv de hart- of de long-qigong serie.
Tijdens de Tai Chi Qigong-lessen komen oefeningen uit al die series aan bod. Door de gevarieerdheid van de oefeningen is elke les weer anders. Soms maken we tijdens deze lessen een klein uitstapje naar Tai Chi Quan, waarbij we de 8-vorm leren.

Daarnaast is er nog de Xixihu Qigong-vorm, in Nederland ook wel bekend onder de naam Guolin-loop.
Deze Qigong-loop-vorm wordt (bij voorkeur) buiten beoefend. Prof. QingBo Sui, mijn leermeester, heeft deze vorm tijdens de coronapandemie wetenschappelijk bewerkt en verdeeld in drie reeksen. Door de speciale zgn. windademhaling die bij deze loopvorm wordt toegepast, worden de longen versterkt en daarmee ook het immuunsysteem.
Deze Qigong-vorm wordt in aparte workshops aangeboden.

18 bewegingen deel 2

Hart-qigong

Xixihu Qigong loop-vorm,
in Nederland ook wel bekend onder de naam Guolin-loop