Tai Chi Quan… Tai Chi Qigong… Meridianen…

heel veel termen, maar wat is het nou eigenlijk?

Bewustwording

Van chaos naar overzicht

Focus

Tai Chi

De term Tai Chi is bij de meeste mensen wel bekend, het roept vaak direct het beeld op van een groep mensen in een park, die in hetzelfde tempo bewegingen uitvoeren.
Tai Chi en Qigong zijn nauw aan elkaar verwant: Qigong is duizenden jaren geleden in China ontstaan, oorspronkelijk ter bevordering van je gezondheid. Later is zowel van daaruit als vanuit de gevechtskunst Tai Chi Quan ontstaan. Beide hebben de TCM (Traditional Chinese Medicin) met de 5-elementenleer, en het Taoïsme als basis.
In de beoefening is duidelijk dat er geen Tai Chi is zonder Qigong.

            De 5 elementen

Maar wat is dan het verschil…?

Heel kort samengevat zou je kunnen zeggen: bij Tai Chi Qigong wordt eenzelfde beweging een aantal malen herhaald en voer je de bewegingen veelal uit terwijl je op dezelfde plek blijft staan. Bij Tai Chi Quan voer je de bewegingen al lopend uit terwijl de bewegingen elkaar opvolgen in een vaste reeks en minder vaak worden herhaald.

Deze 2 filmpjes geven een kleine impressie van het verschil tussen Tai Chi Qigong en Tai Chi Quan:

Maar of je nu Tai Chi Quan of Tai Chi Qigong beoefent, in de kern zijn ze hetzelfde:
Zachte en ronde bewegingen, die je vanuit je gevoel met je volle aandacht uitvoert, op het ritme van je ademhaling.

En wat het verschil ook is in de verschillende vormen: zij hebben allemaal als doel om je gezondheid te bevorderen, zowel fysiek als mentaal. Ook de Westerse medische wetenschap raakt steeds meer overtuigd van de voordelen van het beoefenen van Tai Chi en Qigong. Uit onderzoek is gebleken dat Tai Chi en Qigong je tot steun kunnen zijn bij veel ziektes en aandoeningen, zowel fysiek als mentaal. Hierbij kun je bv denken aan Parkinson, ME, astma, covid, maagaandoeningen, reumatische aandoeningen, suikerziekte en hoge bloeddruk. Ook helpt het bij het voorkomen en herstellen van RSI. Maar ook de ouder wordende mens voelt veel voordelen van het beoefenen van Tai Chi en Qigong, zo helpt het bv bij het verminderen van het risico op vallen.

Het kost tijd, inspanning, geduld en berusting om Tai Chi, in welke vorm dan ook, te leren en te begrijpen, maar elke keer dat je oefent pik je weer iets nieuws op. Het is een continu proces waarin we leren te leren en om inzicht te krijgen in onszelf.
Het is een bewegingsvorm die je lichaam niet belast en zolang je luistert naar je lichaam en beweegt binnen de mogelijkheden van je lichaam, kun je het je hele leven blijven doen. Luisteren naar je lichaam, denken en bewegen vanuit gevoel, binnen de mogelijkheden van je lichaam, vanuit de Taoïstische houding “kijken naar wat wél kan”. Het wordt ook wel meditatie in beweging genoemd, en soms ook wel mindfulness bewegen.

Het effect van het beoefenen van Tai Chi en Qigong is veelzijdig: zowel fysiek als mentaal kom je beter in balans en brengt het ontspanning, je lichaam bouwt kracht op, het brengt energie, het helpt je om beter te focussen, je wordt je (beter) bewust van wat er in je lichaam gebeurt, je lichaam wordt soepeler en voelt zachter en het versterkt je immuunsysteem. Kortom: door het beoefenen van Tai Chi in welke vorm dan ook, werk je op een ontspannen manier (ongemerkt) aan je gezondheid.

Als je nog niet eerder kennis hebt gemaakt met deze bewegingsvormen dan kun je van tevoren vaak niet zeggen wat het beste bij je past, ervaren… dat is het sleutelwoord daarbij.

Welke vorm van Tai Chi je ook kiest, voorop staat het plezier in de beoefening!