Tai Chi Quan

Wat is Tai Chi Quan

Dat Tai Chi Quan is ontstaan in China, daarover is iedereen het eens, maar wanneer? Daarover verschillen de meningen.
Wel is duidelijk dat de huidige vorm is ontstaan uit de vechtkunst (Martial Art), gericht op zelfverdediging en is voortgekomen uit Qigong, in de beoefening is duidelijk dat er geen Tai Chi is zonder Qigong.
De letterlijke betekenis van de naam Tai Chi Quan is: “het allerhoogste gevecht “. Maar een vechtsport is het beslist niet meer.
Naast Tai Chi Qigong, wordt ook Tai Chi Quan beoefend met als doel om je gezondheid te bevorderen. Ook de Westerse medische wetenschap raakt steeds meer overtuigd van de voordelen van het beoefenen van Tai Chi en Qigong, zowel op fysiek als mentaal vlak. Uit onderzoek is gebleken dat Tai Chi en Qigong je tot steun kunnen zijn bij veel ziektes en aandoeningen, zowel fysiek als mentaal. Hierbij kun je bv denken aan Parkinson, ME, astma, covid, maagaandoeningen, reumatische aandoeningen, suikerziekte en hoge bloeddruk. Ook helpt het bij het voorkomen en herstellen van RSI. Maar ook de ouder wordende mens voelt veel voordelen van het beoefenen van Tai Chi en Qigong, zo helpt het bv bij het verminderen van het risico op vallen.

Dynamisch

Bij Tai Chi Quan herken je veel van de bewegingen vanuit Tai Chi Qigong, met dat verschil dat je bij Tai Chi Quan niet op dezelfde plek blijft staan maar je beweegt al lopend door de ruimte. Behalve dat je al lopend door de ruimte beweegt, wordt van Tai Chi Quan ook meer coördinatie gevraagd: de oefeningen worden minder vaak herhaald zoals bij Tai Chi Qigong, maar de ene beweging gaat (vaak) direct over in de volgende. Dat maakt dat Tai Chi Quan misschien wat dynamischer genoemd kan worden dan Tai Chi Qigong. De bewegingen van Tai Chi Quan worden stap voor stap aangeleerd waardoor er uiteindelijk een “vorm” ontstaat. Tai Chi Quan wordt soms ook wel “de vorm” genoemd. Dat soms wordt ervaren dat Tai Chi Quan wat lastiger aan te leren is dan Tai Chi Qigong, kan ook meer een uitdaging zijn, het is maar wat je zoekt in een bewegingsvorm.

Verschillende vormen

Ook binnen Tai Chi Quan zijn er veel verschillende vormen. In dit filmpje zie je de kortste vorm, de zgn. 8-vorm. Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze vorm uit 8 bewegingen, en die worden in een aaneengesloten reeks in vaste volgorde uitgevoerd. De 108-vorm is de langste, en daar tussenin zijn veel varianten.
Daarnaast zijn er vormen waarbij gebruik wordt gemaakt van wapens die je hanteert als een verlengstuk van je lichaam. Voorbeelden van wapens zijn de waaier, stok of zwaard.

Tijdens de Tai Chi Quan les leren o.a de 24-vorm, de 48-vorm en in overleg met de groep op termijn mogelijk ook de waaier-vorm. Daarnaast is er ook aandacht voor Qigong, immers, zonder Qigong bestaat er geen Tai Chi.

Welke vorm van Tai Chi ook wordt beoefend, ze hebben allemaal als doel om je gezondheid te verbeteren: je komt zowel fysiek als mentaal beter in balans, je bouwt energie op, je leert te focussen, het brengt ontspanning, souplesse, je bouwt kracht op, je bent je bij elke beweging bewust van wat er in je lijft gebeurt en het versterkt je immuunsysteem.