Reacties en ervaringen

Op deze pagina

  • lees je enkele reacties en ervaringen van deelnemers
  • laten de foto’s zien dat je het beoefenen van Tai Chi Qigong echt overal kunt doen

 

Christel:

“Sinds enkele jaren mag ik mij voegen bij de Tai Chi lessen van Marja, wat heerlijk om na een uurtje jezelf weer helemaal goed op elkaar gestapeld te voelen. Voelen is toch wel een terugkerend begrip tijdens de lessen. Na afloop van een les, zijn werkgerelateerde klachten (denk aan schouders en gehele rug) door je eigen inspanningen verminderd. Ik ben er zelfs minder door gekrompen. De sportarts die mij 3 jaarlijks keurt voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering, stond er verbaasd naar de kijken, maar ik ben een centimeter langer dan 3 jaar geleden!
Ik kan het iedereen aanbevelen, fijne bewegingen zonder overbelasting en een kundige docent met het hart op de juiste plek. Marja, ik hoop nog lang gebruik te kunnen maken van het geleerde en onder jouw begeleiding nog veel bij te leren.”

 

Babelle van ’t Hullenaar:

“Hoe ervaar ik Tai Chi Qi jong?
Op aanraden van een vriendin nam ik enige proeflessen. Ik aarzelde sterk of het iets voor mij zou zijn. Het deed mij denken aan groepjes mensen in een park, bezig met dezelfde rare bewegingen. Vanuit mijn vak als kinder- en jeugdpsycholoog was ik in aanraking gekomen met mindfullness en dat was niks voor mij….! En dan nu Tai Chi???!! Hmmm…
Maar uit het feit dat ik nu een stukje schrijf over mijn ervaringen, mag al blijken, dat het wel iets voor mij was en is. Na de proeflessen ben ik niet meer weggegaan.
Wat mij zo goed bevalt aan Tai Chi, is dat het ontspanning is en dan met actief bewegen. De avond dat ik les heb, is na twee lange dagen van intensieve activiteit. Gauw naar huis en eten en dan zou je denken : op de bank ploffen. Maar de ervaring leert mij dat meteen door naar een les Tai Chi veel meer ontspanning, rust en vooral nieuwe energie levert. Na zo’n les kan ik er weer tegen en ik slaap heerlijk!
Het is heel fijn om tijdens de les geheel af te koppelen van de dagelijkse beslommeringen (lukt niet altijd natuurlijk, maar toch..). Je aandacht richt zich op het gevoel van ontspanning en op je bewegingen, die je geleerd worden. Rustige bewegingen, toch actief, en vaak in het ritme van je ademhaling. Daarbij vind ik ze vaak erg sierlijk, het lijkt wel een langzame dans.
Nog niet veel heb ik mij bezig gehouden met de theorie die er achter de bewegingen zit. Ik neem aan dat er al lang goed over is nagedacht en dat de verbetering van je gezondheid gestimuleerd wordt. Of ik er al iets van gemerkt heb, weet ik niet. Maar ja, ik weet ook niet hoe mijn gezondheid zou zijn geweest zonder Tai Chi. In ieder geval voel ik mij goed na de tai Chi-lessen en dat is een belangrijke reden om door te gaan. Waarbij de manier waarop Marja Nieuwland de Tai Chi Qigong lessen geeft, een heel belangrijke factor is. Daarvoor veel dank aan Marja.”

Wist je dat je het beoefenen van Tai Chi qigong echt overal kunt doen?
Je hebt verder niets nodig behalve jezelf, een plek om te staan en gemakkelijk zittende kleding.

Lydia:

“6 Jaar geleden kwam mij ter oren dat er mogelijk iemand Tai Chi les wil gaan geven in één van de zalen van de AD-kerk. Een jaar later (nu 5 jaar geleden) is Marja gestart en heb ik me meteen aangemeld. De eerste les was voor mij al een openbaring: geen haast, geen wilde bewegingen en alles naar je eigen beste kunnen / wat je lichaam aangeeft.

Te bedenken dat ik bij aanvang zo stijf was als een plank, de gedachten had van “dit krijg ik nooit allemaal geleerd”, sta ik nu na 5 jaar op een plek van ervaring en voldoening.

  • Ervaring in beweging
  • Ervaring in het aangaan van beperking in mijn lichaam en die verhelpen met Tai Chi
  • Ervaring van de invloed van ademhaling in de beweging, enz.

Het is niet enkel het licchaam dat bewust(er) is geworden, maar zeker ook de geest.
Dagelijks oefeningen doen lukt niet altijd maar ik streef er wel naar. Mijn complimenten Marja voor je lessen voor vooral voor je zijn.”

 

Anoniem:

“Voor mij is de maandagmorgen een morgen die ik niet wil missen, doet me goed, al vijf jaar, erg rustgevend.”

 

Ineke Guikers:

“Lekker gevoel in de buik!!
Zacht… armen / buik
Stevige voeten – contact met de grond
Gedachten alledag vloeien weg
Alleen de beweging!!”